Tea Party en de ruimtelijke planning

Mijn eerste blog, op mijn vernieuwde website. Leuk en spannend. Ik tik dit nu in, en ik zie een hele hoop knoppen en zo op de pagina. Ben dan toch nog een digibeet. Maar toch stap ik nu de wereld van de blog binnen!

De ordening is voorbij. Ook Nederland valt ten prooi aan het loslaten van welke planning dan ook. Gaat het echt allemaal zover komen? Diverse artikelen en comments lijken dit wel te beamen. Bezuinigingen op alle overheidsniveaus en het opsplitsen van het ministerie van VROM lijken dit nog wel in de kaart te spelen.
Nu hoeft het loslaten van planning nog niet totale chaos te impliceren. Er zijn genoeg verhandelingen geschreven en voorbeelden bekend waar ‘spontane’ acties toch een goede ruimtelijke kwaliteit opleveren.

Het jammerlijke in het hele verhaal is dat voor veel mensen de ruimtelijke planning geassocieerd wordt met het complexe en uitgebreide regeltjesveld op het gebied van verbouwen en uitbreiden van de woning. Terwijl de ruimtelijke planning gaat en dient te gaan over het grotere geheel, de grote visie. Meer vrijheid voor het veranderen van woningen en gebouwen kan heel makkelijk tot meer tevredenheid en leefbaarheid in steden, dorpen en wijken leiden. Als dan maar de (spel)regels voor de planning van het grotere geheel niet helemaal verdwijnen. De grote visies en plannen hebben toch tot interessante wijken, dorpen en steden in Nederland geleid.
Hopelijk blijft ruimtelijke planning ook in de toekomst een onderdeel van de (stedelijke) ontwikkeling in Nederland. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren als de kruitdampen van dit kabinet en van het uiteenvallen van het Ministerie van VROM zijn opgetrokken. En wat er overblijft als de (grote) bezuinigingen zijn uitgewerkt. Per slot van rekening moeten er nog steeds in ieder geval ongeveer 1 miljoen woningen bijgebouwd worden tot het jaar 203o! Zonder enige vorm van planning zal dat niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.